Maria Felix - La Doña

in

"Este atat de frumoasa incat iti face rau!" spunea despre ea Jean Cocteau, iar raspunsul Mariei Felix la astfel de complimente generale era "Nu e suficient sa fii frumoasa, mai trebuie sa stii cum sa fii frumoasa". Si ea stia sa fie frumoasa, si mai ales dorita: se spune ca Farouk, regele Egiptului, a promis coroana lui Nefertiti pentru o noapte cu ea. Acestea poate ca sunt doar povesti, insa povestile sunt tot ce ramane in urma unui mare artist, asa cum a reusit sa le faureasca despre sine si sa le popularizeze. In orice caz, este remarcabil modul in care imaginea de femme fatale a actritei mexicane transcende granitele tarii ei si granitele ceva mai dificile ale timpului.


Mexicul castiga din ce in ce mai mult teren in industria cinematografica, prin succesul produs de Salma Hayek, Betty cea urata, varianta americana desigur, si polularitatea nou castigata a unor tineri regizori mexicani: Alfonso Cuaron - "Children of Men", si Alejandro Gonzalez Inarritu - "Babel" . In momentul in care o tara iese in lumina reflectoarelor datorita talentelor tinere, toata lumea pare sa isi reaminteasca vechii artisti si spusele sau meritele lor. Maria Felix este comoara nationala a Mexicului incepand cu anii 1940 si merita sa fie amintita din cand in cand (chiar si printr-un amarat de articolas, ca acesta, pentru simplul motiv ca autoarea este incantata ca mereu descopera astfel de personalitati si simte nevoia sa povesteasca despre viata si stilul lor de viata).

Celebra La Dona, dupa titlul celui mai cunoscut film al ei, este tipul femeii latine, tacuta si puternica, de o inteligenta care transpare dincolo de frumusetea diavoleasca si mereu seducatoare de la distanta. Exista chiar un vechi proverb mexican :"Casa nu se sprijina pe pamant. Se sprijina pe umerii unei femei". Astfel de caractere s-au presarat printre cele 47 de personaje jucate de ea de-a lungul vietii (unul alaturi de Luis Bunuel), dar imaginea ei in afara ecranului a fost aceea a unei dive fara regrete, care colectioneaza in aceeasi masura portelanuri, tapiserii, argint, saluri din casmir, costume traditionale chineze, carti si mobila de valoare si, pe de alta parte, cuceriri.

A avut patru soti si nenumarati amanti chiar pana in momentul disparitiei sale, 8 aprilie 2002, la varsta de 88 de ani, la fel de ispititoare ca la 20 de ani. I-a fost atribuita si o legatura cu pictorul Diego Rivera , sotul Fridei Kahlo. Cuvintele ei spicuite din interviuri sunt mult mai potrivite pentru a-ti face o idee despre ce fel de femeie era : "Au admirat intotdeauna frumusetea si inteligenta mea, am fost doar o femeie cu inima de barbat. O luptatoare."; "Nu ma pot plange de barbati. Am avut o gramada si s-au purtat fabulos de bine cu mine. Dar uneori a trebuit sa-i ranesc pentru a-i impiedica sa ma subjuge". Dar asta este doar o fateta a personalitatii sale, celelalte nevazute dandu-i farmecul.

Viata ei la Paris a transformat-o intr-un fashion icon, mereu imbracata de designerii momentului: Valentino, Coco Chanel, Christian Dior, Givenchy, Yves Saint -Laurent, Bijan, Balenciaga si multi altii. Casa Hermes Paris i-a dedicat o mentiune importanta intr-una din brosurile aniversare in 1995. Ii sunt caracteristice in afara tinutelor ultraelegante: pantalonul negru, bluzele rosii pe gat, puloverele negre stil cardigan, si mai ales cizmele inalte pana la genunchi si multe, multe bijuterii mari; stil copiat de unul dintre designerii casei Dior. Stilul Maria Felix inseamna materiale luxoase si modele unice lucrate splendid, incaltaminte realizata special pentru ea de Roger Vivier, si, mai ales, bijuterii manifest, asa cum este incredibilul colier Cartier. Povestea acestuia este una deosebita. A fost comandat de actrita in Paris, dupa model viu, unul dintre animalele ei de companie adorate: un crocodil, si terminat in sase luni cu ajutorul a 1023 de diamante si 1066 smaralde. O bijuterie la fel de speciala ca purtatoarea. 

Spre deosebire de papusile de la Hollywood, gen Marillyn Monroe, aceasta femeie remarcabila a supravietuit opt decenii, fiecare cu tragicul ei. Refuzand sa invete limba engleza pentru a-si continua cariera in SUA, Maria Felix a ales sa fie o prezenta activa in Europa, unde nu va fi niciodata uitata.

Marţi, 22 septembrie, 16:00 proiectie Doña Bárbara, de Rómulo Gallegos, regia: Fernando de Fuentes, 1943,in cadrul Zilelor Filmului Mexican la MTzR.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

This entry is filed under .

You can also follow any responses to all entry through the RSS Comments feed.

Blog Widget by LinkWithin