Vraja Marii

in

Un articol si albumele de poze vazute la Roxxxybel mi-au facut pofta de o incursiune in trecut - la moda estivala a anilor 1900-1930, si am cautat fotografii cu litoralul romanesc in acea perioada, si mai ales cu femei imbracate dupa ultimele cataloage.


In prima parte a secolului nu s-au observat tendinte clare in moda. De fapt, imbracamintea era modesta in general. Insa dupa primul Razboi Mondial rochiile au devenit importante in garderoba femeilor si corsetele stranse pe talie au inceput sa fie din ce in ce mai populare. Paul Poiret, un cunoscut designer al timpului, este cel caruia lumea din acea vreme i-a multumit pentru introducerea influentelor si culorilor estice. Fiecare femeie a inceput sa isi faca rochii pentru diverse ocazii sau pentru viata de zi cu zi. Unii insa sustineau ca rochiile de seara erau in plus in garderoba femeii timpului. Costumul de baie a intrat si el pe lista necesitatilor, pentru fiecare doamna din lumea buna, care pe timpul verii intra in circuitul social de pe litoralul romanesc sau bulgar.


"Caldura mare la Sosea si orice croitor al Lipscaniului rade batjocoritor pe sub mustati daca te duci sa cumperi 80 de centimetri de stofa. Si cum oricum nu se intampla mai nimic in Bucuresci si toata lumea este plecata in vilegiatura, e timpul ca doamnele sa isi faca bagajele si sa plece la Techirghiol sau la Balcic.Ca sa va prinda razele soarelui pe tarmul catifelat al marii, renuntati la pudoare si incearcati un costum intreg, dar taiat adanc la spate. Seara la bal va veti arata bronzul auriu intr-o rochie alba si valuroasa, la fel de adanc taiata la spate. Cataloagele aduse din Paris arata ca se poarta costumul de baie crosetat dintr-o lana subtire sau cel din bumbac (care lasa pielea sa respire), negre, albastru marin, maron alb sau chiar rosu. Chit ca nu aveti o talie de viespe, un costum cu dungi orizontale va vor face zvelte, atletice. Daca nu va place sa va arati coapsele pe plaja, alegeti o fustita cu acelasi model cu al costumului, pe care s-o legati in jurul taliei si care sa fie putin mai sus de genunchi." Sursa: Metropotam


Imaginile sunt din Constanta, Techirghiol, Mamaia, in perioada dinainte de primul razboi mondial. Foto: SkyScraperCity.com
Daca vreti sa intrati in atmosfera lunilor de vara petrecute la Balcic, Mangalia sau Techirghiol, va recomand Panza de paianjen de Cella Serghi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

This entry is filed under .

You can also follow any responses to all entry through the RSS Comments feed.

Blog Widget by LinkWithin